Nu slår vi ett slag för vandring

lördag 2 mars 2024

                                                  

Östgötaleden  beskriver sig som Sveriges längsta led, med över 120 mil vandring. Det är dock inte en led från A till B, utan en mängd olika leder som till viss del sitter ihop. Landskapet är stort och lederna fortsätter även utanför länets gränser. Du kan inte gå hela Östgötaleden i ett obrutet svep, utan får ta dig mellan dess olika delar.

Vandra över ängarna från Linköping till Rimforsa. Första deletappen till Bjärka-Säbys slott är en vacker och enkel dagstur i ett fantastiskt eklandskap. Du följer Kinda kanal – det går att åka med båtarna en bit – ner till slottet

De stora godsen och herrgårdarna har satt sin prägel på landskapet. Här möter du mängder av majestätiska ekar. Träden gav virke som användes till att bygga skepp, kyrkor och slott. Idag är de mest vackra att se på men de har också en viktig funktion för många insekter, fåglar och växter. Stanna gärna en stund och gå på en slottsvisning, njut av en bit mat eller fika.

Fortsätt sedan söderut (om du inte inväntar buss tillbaka till Linköping) och njut ännu mer av Sveriges största sammanhängande eklandskap. En del av vandringen följer landsvägar, men du passerar även några riktigt fina vindskydd, sjöar och ett naturreservat med vacker barrskog.

Väljer du att vandra dagsetapp så kan du ladda upp med en övernattning hos oss, så att du vaknar utvilad och har mycket energi!